Most itt vagy:
Lengyel Ottó Pincéje
Cím
3881 Abaújszántó, Arany János út HRSZ.: 1979/F
Telefonszám
+36 30 565 9440 Lengyel Réka
Igénybe vehető borprogramok
Bor vásárlás
Borkóstoló
Dűlőtúra
Kitelepült borkóstoló (Vendéglátói egységben)
Borkóstoló
Pincében
Teraszon
Ven-e lehetőség pincelátogatásra?
igen
Parkolás
az udvarban
Kóstolóhelyiség befogadóképessége
Pince: 45 fő
Terasz: 20 fő
Pince jellege
5 ággal rendelkező, néhány száz éves, családi örökség, két egybenyitott pince
Kitelepült borkóstoló
Igen, vendéglátói egységben
Termőterületek, dűlők
Abaújszántó: Sátor-dűlő, Kassaváros-dűlő, Bea-dűlő
Szőlőfajták
Furmint
Hárslevelű
Bortípusok
Fajtaborok
Dűlőszelektált
Habzóborok
Cuvee
Szamorodni
Aszú
Vezetett dűlőtúra
igen
Borkészítés módja:
Hagyományos eljárás, hordós érlelés, spontán erjesztés
Bor webshop
Bemutatkozás:
Kedves Borbarátok!
Ha a borvidéken szakmai beszélgetések során hegyalja értékes területei kerülnek szóba, általában szeretik kifelejteni Abaújszántót és az abaújszántói dűlőket.
Kétségtelen, hogy a felkapott és gyakran túlértékelttokaji településekhez képest mi nagyságrendekkel kisebb kiterjedésű ültetvényen, kevesebb dűlőben termelünk szőlőt.
Nem volt ez mindig így, és ha bármilyen hatásom volna a helyi emberek gondolkodására, arra ösztönözném őket, hogy egy-egy felhagyott teraszt követeljenek vissza a bozótostól és saját gyönyörűségükre gazdálkodjanak rajta!
Hozzanak helyre, tegyenek élővé egy pincét, - amelyből több, mint négyszáz található településünkön, – hiszen gyönyörűek, értékesek-, megérdemlik, hogy megmentsük őket az enyészettől!
Meggyőződésem, a boraimat kóstolgatva a kétkedők is megbizonyosodhatnak arról, hogy Abaújszántón igenis lehet, akkor pedig kell is magas minőségű borokat készíteni.
A régi dűlőértékelési rendszerekben a mi területeinket a kivételes adottságúak közé sorolták. Nem véletlenül! Talán a talaj az, ami még a borvidéken belül is feljebb sorol minket a dűlők rangsorában, talán más?
Valószínű, hogy az éghajlat melegedésével, ezek a zömmel nyugati fekvésű területek napjainkban egyre inkább felértékelődnek. Itt remélhető ugyanis, hogy az egyre magasabb cukorfok mellett, még elfogadható savtartalommal rendelkeznek majd a későn szüretelhető bogyók.
Az én borászatom alap felszereltségű. Nincsenek hűthető-fűthető tartályok, nincsenek korracél vezetékek, nincs csúcstechnológia. A borok mégis jók. Nagyon jók, nekem legalábbis örömet okoznak és remélhetőleg mindenki más számára is.
Köszönjük meg a páratlan termőhelynek, a szerencsés fekvésnek és azoknak az ősöknek, akik először ültettek szőlőtőkét e vulkáni talajra!
Köszönjük meg, mert bőven kitöltik azokat a hézagokat, amelyek esetleg a szakmai tudásunkból hiányoznak! Ha nem vétünk túl nagy hibákat, a természet rendre kiigazít bennünket. Bizonyítékként íme a boraink!
Fogyasszák őket jó szívvel, váljék egészségükre!
Lengyel Ottó