Most itt vagy:

Kezdőlap / Borprogramok / GiLBERRIES and wine

 GiLLBERRIES and wine

Cím

3908 Rátka Kossuth utca 26

Telefonszám

+36 30 446 0300

Gilbert Balázs

Igénybe vehető borprogramok

palackos bor vásárlása 

borkóstoló 

kitelepült borkóstoló 

borvacsora 

dűlőtúra 

Kóstolóhelyiség jellege

dűlő

Kóstolóhelyiség megközelítése

Dűlőtúráink Mádon a Szent Tamás dűlő tetejére vezetnek, több találkozóhely is lehetséges Mádon belül. Igény szerint a borvidék más pontján is vezetünk boros túrákat.

Borkorcsolya, borvacsora kínálat

 helyi kézműves sajt válogatás, 

 rátkai sváb füstölt szalonna, 

 saját készítésű kovászos kenyér,

kérésre: vegán zöldségkrém, savanyúság, 

Előzetes egyeztetés esetén egyedei igényeket is teljesítünk, amennyiben az kivitelezhető.

Szőlőfajták

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárgamuskotály
  • Kabar 
  • Zéta 

Bortípusok

  • fajtaborok
  • cuvée
  • szamorodni
  • natúr fehérborok
  • pét-nat
  • narancsbor

Bemutatkozás

A GiLBERRIES családi borászat története és filozófiája összefonódik a természet tiszteletével és a borok iránti szenvedélyünkkel. Célunk az örömszerzés, hiszünk abban, hogy egy jó bor képes megváltoztatni a beszélgetés irányát, akár mélyebb gondolatokat is előcsalogatva. 2018-ban hozott minket az élet a Tokaji borvidékre, ahol a táj szépsége, a középkori várak, omladozó kastélyok és benőtt szőlőteraszok azonnal magával ragadtak minket. Olyan érzés volt, mintha egy boros világ Atlantiszába csöppentünk volna. Ekkor döntöttünk úgy, hogy belefogunk saját családi pincészetünk építésébe.

Kezdetben mindössze 0,5 hektáron gazdálkodtunk, és 1000 palack bort készítettünk. Az évek során szorgos munkával bővítettük a birtokot, és a termelés is jelentősen megnőtt, de mindig hűek maradtunk az alapelveinkhez. 2022-ben áttértünk a bio gazdálkodásra, és ettől az évjárattól szőlőink részt vesznek a bio certifikációban. A belőlük készült borokat 2025-től a bio termékeket jelző zöld bilétával láthatjuk el. Nemcsak a bio irányelveket alkalmazzuk, hanem natúr borászatként dolgozunk, borainkat vadélesztő erjeszti, minimum 10 hónapig érleljük, és derítés, szűrés nélkül palackozzuk. A natúr borok készítésekor a megengedett minimális szulfit mennyiséget nem lépjük túl, frissességüket és tartósságukat pedig ősi módszerekkel és más natúr borászok tanácsai alapján biztosítjuk.

Birtokunk az évek során fokozatosan nőtt: 2019-ben már 0,9 hektáron 3000 palack bort, 2020-ban pedig 1,2 hektáron 9000 palackot készítettünk. A bio átállás következtében a terméshozam csökkent, 2-3 tonna/hektárra, de a borok minősége felülmúlta minden korábbi évjáratunkat. 2024-ben már 2,8 hektáron készítjük natúr borainkat, melyeket nagy odafigyeléssel és tisztelettel művelt szőlőből készítünk.

A pincében és a szőlőben szinte minden munkát mi végzünk. Hiszünk abban, hogy a gazda jobban érti a szőlőt és a bort, mint bárki más. Garázsborászokként, a rendelkezésünkre álló egyszerű eszközökkel, a legnagyobb odafigyeléssel dolgozunk. Lehetne könnyebb, ha munkásokat alkalmaznánk, de hálásak vagyunk azért, hogy mi végezhetjük ezt a lelket tápláló munkát, ami megtanít minket az alázatra. A szőlő és a bor számunkra nem csupán munka, hanem életforma, ami meghatározza minden napunkat és a családunk életét.

Bízunk benne, hogy borainkat kóstolva ti is érzitek majd azt a szenvedélyt, amit mi beletettünk. A palackokban nemcsak bor van, hanem életkedv, izgalmas beszélgetések és jóra törekvés. Egészségetekre!